dissabte, 20 de setembre del 2014

Informe Brennan



Informe Brennan és la quarta novel·la protagonitzada per Temperance Brennan, la popular Bones de la sèrie de TV. Està escrita per Kathy Reichs i publicada per RBA dins la seva Serie Negra. El preu és d'uns 20 €.

En aquesta història, Brennan ha de col·laborar en la identificació de les víctimes d'un accident aeri. En fer un macabre descobriment, veurà que a més a més del sinistre de l'avió hi ha una misteriosa organització amb rites estranys que fa tot el possible per apartar-la del lloc dels fets.

Brennan en estat pur. Una novel·la correcta.

dissabte, 13 de setembre del 2014

Quan la nit mata el dia



Quan la nit mata el dia és una novel·la de l'Agustí Vehí, publicada per La Magrana dins la col·lecció La Negra. Val 16 €. Va guanyar el premi Crims de Tinta el 2011.

1958 a Figueres. Postguerra i pena. Mor un delegat de Falange que es dedica al contraban i a negocis gens clars. Dos inspectors de policia, un de legal i un altre que tenia negocis amb el mort, són encarregats d'investigar l'assassinat. Però la investigació s'ha de fer ràpida i sense soroll. I si pot ser que el culpable sigui algú convenient. Mentre l'inspector Iríbar té dubtes que la seva amant no estigui relacionada amb el cas i té una lluita interior entre els seus sentiments i la seva obligació.

Bona història del Vehí, seriosa. Aquesta vegada sense l'humor que el caracteritzava i del que he gaudit en altres novel·les seves, com per exemple la delirant Torn de nit.

divendres, 12 de setembre del 2014

Cinema d'agost de 2014

El amanecer del planeta delos simios. Continuació de la renovada saga. En aquest film, els simis que van escapar dels experiments viuen tranquils en llibertat. César és el seu líder i fa que la comunitat creixi en pau. Però tot es veurà alterat amb l'arribada d'uns quants humans que volen posar en marxa una presa per tal de produir electricitat per la ciutat de San Francisco. César haurà de triar entre confiar en els humans o fer cas de Koba, simi que els odia. Qualsevol decisió que prengui tindrà conseqüències. Entretinguda pel·lícula, que té un final que suposo es convertirà en l'inici del tercer film de la saga.



Chef. Pel·lícula de JonFavreau sobre un cuiner en crisi, que fa un viatge on tot va començar per tal de recuperar les ganes que havia perdut. Barreja entre film amb nen, peli de col·legues i road movie, amb un gran repartiment i una banda sonora genial. No està malament.



Mi amigo Mr. Morgan. Michael Caine viu sol a París després de la mort de la seva dona. Res l'interessa de la vida, fins el punt de voler suïcidar-se. Però tot canviarà quan coneix una jove, la Pauline, que li recorda la seva dona i li farà plantejar-se el que li queda de vida. La millor peli del mes.



Los mercenarios 3. Stallone ha trobat un filó per tal que ell i altres col·legues jubilats o prejubilats segueixin fent cinema, cinema d'acció. Incorporacions: Banderas i Harrison Ford. Baixes: Willis. Si t'ho agafes com a un entreteniment, passes una estona divertida.


dimarts, 9 de setembre del 2014

Orsai



Orsai és un recull de relats del Jordi de Manuel publicats per Meteora. El seu preu és de 17 € en paper i al voltant de 3,75 - 4 € en la seva versió digital.

Tots els contes estan relacionats amb el futbol, com ja havia passat a Pantera Negra. I alguns dels personatges d'aquells contes, tornen a sortir en aquest nou recull. N'hi ha de ben negres, futuristes, "independentistes",...

Un bon recull de contes, molt ben escrits, per afeccionats als relats curts, al futbol i al gènere negre. Molt recomanable.

diumenge, 7 de setembre del 2014

Los mitos



Los mitos és un llibre de Joseph Campbell, escrit en el 1972 i publicat per Kairós el 1993 per primera vegada. L'edició que tinc és la cinquena i és del 2008.

El llibre és un recull de conferències que l'autor va fer sobre mitologia entre el 1958 i el 1971 a Nova York. Al llarg dels capítols es parla dels mites a diferents cultures, amb els punts de contacte i les diferències, des dels primers pobladors fins l'època de l'autor.

El llibre és interessant al principi, però quan comença a parlar dels mites orientals es perd una mica i divaga massa. Em va agradar molt El héroe de las mil caras i aquest m'ha decebut una mica. No tots els llibres d'un autor t'han d'agradar.

dijous, 4 de setembre del 2014

La camarera

La camarera és una novel·la pòstuma de James M. Cain, editada per Charles Ardai i publicada per RBA dins la col·lecció Grandes Clásicos de la novela negra. Durant aquest estiu, han sortit tres novel·les per setmana amb el diari El País al preu de 1,95 € cada novel·la.

La història comença quan una vídua de 21 anys està enterrant el seu marit. Ha de deixar el seu fill amb la seva cunyada i es prepara per buscar feina. Un dels policies que va investigar l'accident de trànsit on va morir el seu marit, li diu que en un restaurant busquen una cambrera. Però no troba feina allà, sinó a la cocteleria del costat, on treballarà a canvi de propines. Durant els seus primers dies coneixerà dos homes importants a la seva vida; l'Earl, ric i molt més gran que ella i el Tom, somiador, pobre, jove i guapo. La Joan, la vídua, ha de triar entre la seguretat i el risc, i ja tenim un triangle amorós.

He llegit altres novel·les del Cain, com El carter sempre truca dues vegades o Pacto de sangre (Double indemnity), portades al cinema totes dues i amb guió de Chandler la segona. I ja m'agradava molt com escrivia als anys 30 i 40. Però aquesta és l'última novel·la en la que treballava l'autor quan es va morir i que ha estat perduda durant més de 30 anys. Val la pena llegir l'epílog de l'editor on explica tot el que li va costar trobar els manuscrits i totes les correccions fetes pel Cain. Per cert, poso tres portades, una en anglès, la de RBA i la d'El País a veure quina sembla més negra.