dissabte, 4 d’abril del 2020

La cordura del idiota, del Marto Pariente



FITXA DEL LLIBRE
TÍTOL
AUTOR
Marto Pariente (entrevista de Kiko Prian)
EDITORIAL
ANY EDICIÓ
Juny 2019
DATA COMPRA
Febrer 2020
FORMAT
Kindle
PREU
4,74 €
GÈNERE
Negre
PÀGINES
288
ISBN
978-8417451530 (ed. Paper)

La cordura del idiota està protagonitzat per un policia local d'un petit poble de Guadalajara, Ascuas. El policia ha d'investigar la mort d'un amic, el "boig" del poble, trobat penjat. Alhora, Vega la seva germana, alcohòlica, que treballa per un tipus amb negocis foscos, decideix donar el pal que li solucioni la vida. Mentre, la novel·la ens va portant a conèixer els dos germans amb retalls del seu complicat passat.

Aquesta és un llibre catalogat com a rural noir o country noir. Interessant classificació. La novel·la negra acostuma a ser urbana, però el Jim Thompson ja havia fet obres d'aquest estil, per tant, benvinguda. Primera persona, el policia. Segona persona, la germana. Tercera persona, tots els altres. Una novel·la on l'autor barreja les tres veus i se'n surt molt bé. He trobat que és una bona novel·la però m'han sobrat els apèndixs. No necessitava saber tot el que l'autor explica al final. La novel·la ja quedava bé, amb les trames solucionades. Amb buits? Si, així el lector pot treballar una mica. Segons l'autor, un dels epílegs, el del protagonista, era necessari, mentre que els altres aporten un plus. Bé, m'ha convençut la seva explicació. Ha sigut la novel·la guanyadora del Premi Novelpol d'enguany.

És el llibre que havíem de llegir pel Club de Lectura A quemarropa, però el maleït coronavirus ens ha fotut i l'hem ajornat. El 3 d'abril vaig poder participar en el club de lectura Las Casas Ahorcadas de Cuenca, dirigit per Sergio Vera, amb l'assistència de l'autor. Malgrat la virtualitat del club, una hora i mitja llarga que se'ns va fer curta.

També en parlen a: