dijous, 31 de juliol del 2014

Les veus del Pamano



Les veus del Pamano és una novel·la del Jaume Cabré, publicada per Proa, encara que l'edició que he llegit és del Cercle de Lectors. Els preus són variats, des dels 12-13 € de les edicions de butxaca fins els gairebé 30 de l'edició més cara. Ha estat portada a la televisió en una minisèrie de dos capítols.

El llibre ens explica com la Tina, una mestra de Sort, va al poble de Torena per tal de fer unes fotos d'una escola que està a punt de ser enderrocada. Per casualitat, descobreix uns quaderns antics, escrits pel mestre Oriol Fontelles. En aquests documents, la Tina anirà veient la visió que tenia ell sobre els fets que van passar durant la Guerra, el maquis i la vida al poble, els seus amics i enemics, l'amor, la història. La Tina, seduïda per la història del mestre, anirà reconstruint què és el que va passar en aquells anys, on cada persona conserva uns records molt diferents d'allò que va passar... El passat ens porta al present, un present en el que alguns volen enganyar-nos i fer-nos veure que tot el que va succeir ho va fer d'una forma totalment diferent.

La veritat és que el llibre m'ha encantat però no l'he pogut gaudir del tot fins aquests darrers dies, on he devorat gairebé la meitat després de tenir-lo abandonat mig any llarg. Per diferents motius, és un llibre que l'he hagut de deixar de banda perquè no hem trobava amb prou forces per llegir-lo. La lectura no és fàcil, amb un ús genial del flaix-bac, on parlen diferents personatges al mateix paràgraf,... Estil Cabré. Per fans de l'autor, per lectors experts, per persones que tinguin ganes de profunditzar en el maquis i la postguerra. Molt bona lectura.

2 comentaris:

Ricard Masferrer ha dit...

Si es vol gaudir dels llibres del Cabré es necessita temps per endavant. Són bones lectures per les vacances. Ara et toca llegir Jo confesso la seva gran obra.

Eloy ha dit...

Aquest me'l deixaré pel proper estiu...