diumenge, 23 de juny del 2024

Mañas de Lagarto, del Jon Arretxe

 


FITXA DEL LLIBRE

TÍTOL

Mañas de Lagarto

AUTOR

Jon Arretxe

EDITORIAL

Erein (Cosecha Roja, 50)

ANY EDICIÓ

Abril 2024

DATA COMPRA

Maig 2024

FORMAT

Paper

PREU

21 €

GÈNERE

Negre

PÀGINES

211

ISBN

978-84-9109-950-5


En aquesta desena aventura, el Touré, estressat per la pressió rebuda a Bilbao, fuig i se'n va a Las Palmas de Gran Canaria. Allà, coneixerà gent que l'ajudarà i d'altres que s'intentaran aprofitar d'ell (bé, més o menys com sempre). Així, començarà malvivint dormint a les places, fent petites feinetes, per passar a dormir als búnquers de la platja. Coneix a diferents personatges amb els quals farà simulacres de lluita, però cauran en les urpes d'una màfia local que els reclamarà uns diners impossibles d'aconseguir. I, a poc a poc, aniran desfilant molts personatges (alguns dels quals de les novel·les de l'Alexis Ravelo), que faran que la trama avanci i que el nostre heroi hagi de prendre una decisió que potser canviarà la seva vida, una altra vegada.

Les novel·les del Touré desperten sentiments diferents. Primer, són molt divertides. Però, si fas una lectura una mica més profunda, denuncien les condicions de vida dels sensepapers, com malviuen, com són maltractats, com s'aprofiten d'ells. Aquest contrapunt entre humor i denúncia, funciona. La trama és entretinguda i els personatges s'aguanten bé. La situació de la novel·la i alguns dels personatges són l'homenatge del Jon Arretxe a l'Alexis Ravelo. Un bon detall. 

La sèrie de televisió basada en les novel·les s'ha pogut veure a Primeran (la plataforma gratuita d'ETB) i es va estrenar el maig a ETB. En teoria, s'ha de veure a La1, però de moment no hi ha data (una gran cosa destinar diners públics al no-res). També, ha entrat Netflix a l'equació, amb drets exclusius després de l'emissió en obert a RTVE. Toca esperar... Per si de cas, m'he registrat a Primeran i potser la veuré en euskera subtitulada.

També en parlen a:

  • Jon Arretxe a la Feria del Libro de Las Palmas: