dissabte, 9 de desembre del 2023

19 cámaras, del Jon Arretxe (relectura)

 


FITXA DEL LLIBRE

TÍTOL

19 cámaras

AUTOR

Jon Arretxe

EDITORIAL

Erein (Cosecha Roja, 7)

ANY EDICIÓ

Maig 2012

DATA COMPRA

2015

FORMAT

Paper

PREU

18 €

GÈNERE

Negre

PÀGINES

251

ISBN

978-84-9746-769-8


Fa 8 anys, vaig fer aquesta ressenya de la primera novel·la protagonitzada pel Touré:

Aquesta novel·la és protagonitzada per Touré, africà, sense papers, a Bilbao. El professor Touré, suposat vident, es busca la vida com pot. És una bona persona sense gaire sort. Però tot canvia quan una dona rica amb un passat fosc el contracta per tal que trobi proves de la infidelitat del seu marit. Alhora, haurà d'investigar la desaparició d'una prostituta nigeriana.

En aquesta primera novel·la de la sèrie Touré, m'he divertit molt i molt. L'Arretxe (també conegut com el Chester Himes basc) té un gran sentit de l'humor (com a d'altres dels seus llibres, especialment delirants poden ser els moments en què hi surten les òperes i els cors), pinta uns personatges meravellosos i escriu amb un llenguatge preciós. La saga segueix amb 612 €uros i Sombras de la nada (que ja les tinc) i Juegos de cloaca (encarregada). Molt i molt recomanable.

Ara, l'he tornada a llegir pel Club de Lectura. Segueixo pensant el mateix, 8 anys després, fent la relectura. Ara, conec molt el personatge, ja que he llegit totes les novel·les publicades en castellà fins ara (crec que són 9). La desena ja està en euskera, aviat en castellà també. Per cert, la sèrie de TV protagonitzada pel detectiu s'emetrà aviat també. Bones notícies...

Altres llocs on en parlen: