dilluns, 30 de desembre de 2013

La rebel·lió dels animalsLa rebel·lió dels animals és un llibre de George Orwell publicat per primera vegada el 1945. L'edició que he llegit es correspon amb un dels lliuraments del Diari Ara i Edicions 62 dins la Col·lecció Clàssics de la Literatura Juvenil.

Què pot passar en una granja quan els amos són obligats a marxar i els animals prenen el poder? Doncs que es crea una societat molt més justa, almenys en un principi, amb uns manaments que aniran canviant al llarg de l'obra:

  1. Tot allò que vagi sobre dues potes és un enemic
  2. Tot allò que vagi sobre quatre potes o tingui ales és un amic
  3. Cap animal no portarà robes
  4. Cap animal no dormirà en llit
  5. Cap animal no beurà alcohol
  6. Cap animal no matarà un altre animal
  7. Tots els animals són iguals

El que en un principi era bo pels animals, al final es converteix en el mateix o pitjor, sota la dictadura d'un dels porcs. 

Els manaments es van reduïr a només un:

  • Tots els animals són iguals, però alguns animals són més iguals que els altres.

I el que havia començat com una mena de comuna va esdevenir una tirania on no es podia diferenciar un porc d'un humà, ja que tots es comportaven igual.

Es poden trobar multitud de versions en cinema, fins i tot d'animació. Hi ha una pel·lícula del 1954 que es pot veure al Youtube.

Un gran llibre, que ara he rellegit amb gran plaer. Una gran sàtira de les misèries humanes (o potser animals). Imprescindible.