dimarts, 14 de novembre del 2017

Vilassar de Noir, novembre del 2017, 2a edició



Ja han passat uns dies des que vaig tornar de Vilassar de Mar i volia escriure una mica sobre aquest molt bon cap de setmana a la vila del Maresme, tot assistint al II Festival de literatura i cinema negre Vilassar de Noir.

Divendres, 10 sortint corrent de la feina per agafar el tren cap a Vilassar. Primer problema. El tren s'atura a Sant Andreu i ens fan baixar (de manera molt matussera perquè no funcionava la megafonia interna). es veu que hi havia hagut un atropellament a Cornellà i el tren no seguiria endavant. Vam haver d'esperar un altre que venia per una altra via per fer les dues darreres parades. Arribats a Arc de Triomf, canvi de tren per agafar el que anava a Vilassar. El tren semblava que no corria prou, mentre que el rellotge si que ho feia. Vam baixar del tren just a l'hora que començava la inauguració del Festival, i corrent cap allà. Per sort, els horaris del Festival eren força flexibles i això ens va permetre arribar a temps, amb la llengua fora això si.


I així, van passar els primers actes. La inauguració per part del Marc Moreno, cap del Festival, i l'alcalde Damià del Clot. 




A continuació una gran xerrada entre el Marc i el Paco Camarasa (felicitats pel reconeixement a la tasca). 


Tot seguit, la xerrada de les sectes, conduïda pel Jordi Margarit, amb lAriadna Herrero, la Raquel Gàmez i el Pepe Rodríguez.



Per acabar, la dels autors valencians. 



Un pica pica ràpid i cap a l'hotel, ja que anàvem força tard i ens havíem de registrar abans de les 11 de la nit (gairebé no hi arribem).


Dissabte, 11, matí. O taller de novel·la o Club de Lectura. Vam triar la segona opció i vam estar en un ambient fantàstic amb l'Esperança Camps i l'Anna Maria Villalonga xerrant de La Cara B, d'altres llibres de l'autora i de llibres, en general. Trobo que aquest tipus d'activitat més activa pels lectors és genial. El contacte directe amb els autors, no només per tal que et signin el seu llibre, sinó per parlar de les mil lectures que es poden fer d'un llibre, crec que està poc desenvolupat al llarg dels festivals. Enhorabona a Vilassar de Noir per permetre-ho. Potser l'any vinent, un club cada dia? 

(foto manllevada a la Charo)


A continuació, les taules, amb les novetats de Biel Cussó (que ja tenia), Esther Vila i Jordi Ledesma, moderats per l'Angelique Pfitzner.



Un cara a cara entre el Marc i l'Anna Maria. 


I les novetats de l'Emili Bayo, la Lorena Franco i la Laura Gomara (van caure les tres). I una fideuà per picar una mica.



Dissabte, 11, tarda. Història Negra del segle XX, amb José Luis Muñoz, Ramon Usall i el mestre Jordi Sierra i Fabra, que va estar genial.



A continuació, una  molt divertida conferència sobre les lleis de Newton a càrrec de Carlos Bassas. 


Després, taula rodona sobre el gènere negre al segle XXI i tots els seus subgèneres, moderada per l'Anna Maria Villalonga. 


Sense parar, cara cara entre el Marc Moreno i la Ramona Solé, parlant sobretot del llibre de l'autora "Instint de supervivència". 


Per acabar la tarda, una altra taula, moderada per la Montse Sanjuan, amb David Marín i dos autors que desconeixia totalment i que em van semblar molt interessants, Agustín Martínez i Diego Ameixeiras. I un pica pica per tancar la sessió.


Diumenge, 12. Vam començar amb la taula dels Assassins del Maresme, moderada per la Raquel Gàmez, amb Rafael Vallbona, Susana Hernández, Sandra Cabrespina i Xavier Vernetta. 



Tot seguit, lliurament de premis d'escriptura juvenil i taula sobre la literatura negra juvenil, amb Ricard Ruiz, Elisenda Roca i Esperança Camps, moderats per la Sílvia Cantos. 



Tot seguit, i per acabar, una nova taula sobre les Antologies de relats, moderada per l'Elena Cuxart, amb JR Armadàs (Els crims nostrats), Anna Maria Villalonga (Elles també maten, Noves dames del crim), Ramona Solé (Assassins de Ponent) i Sebastià Bennasar (Crims.cat, Crims.cat 2.0 i Barcelona viatge a la perifèria criminal).



I plegàrem les veles i tornàrem cap a casa, gaudint de tots els moments passats. Vam participar a gairebé totes les activitats (teatre i cinema nocturns, ja no podíem més) i ens vam saltar la darrera tarda, però molt contents de la gent que va participar. Entre tots, van fer un festival de molta altura.



El pitjor de tot? La puntualitat. La llum sobre les cares dels participants a l'escenari, sobretot els que estaven al mig. El festival es fa curt. Voldries que durés una mica més. El festival s'ha acabat.



El millor de tot? La poca puntualitat, fa que l'ambient sigui molt distès, sense la sensació d'angoixar-te. La música en directe de la Meritxell Nedermann. La gent de la llibreria Índex. Els llibres comprats. Parlar amb tanta gent coneguda, que a poc a poc es van convertint en amics i companys de viatges literaris. Ja queda menys per la tercera edició.


2 comentaris:

Ramona ha dit...

Va estar molt bé, un plaer anar trobant-nos aquí i allà. Una tortura els llibres comprats fent cua i el poc temps que tenim per llegir!! :DD

Eloy ha dit...

Un plaer poder trobar-nos i xerrar unes estonetes. Si que tens raó, Ramona, amb la cua de llibres. Cada vegada pitjor... xDD