dissabte, 11 de març del 2017

Shahmarán, del Jon Arretxe



Shahmarán és un llibre del Jon Arretxe publicat per Erein dins la seva col·lecció Cosecha Roja. És el primer volum de la col·lecció i em va costar 14,30 €.

Kawa és un noi kurd, assassí a sou (per cert, mata massa barat), que viu amb la seva mare, minusvàlida, a Estambul. La dona passa el temps esperant els petits regals que li fa el seu fill amb els guanys dels morts que fa i recordant , mig embogida, el dur passat a prop del mont Ararat, on va perdre el seu home i dos fills, guerrillers kurds, i ella va ser torturada. Kawa vol marxar a Alemanya, però no pot deixar la seva mare sola, fins que un dia mata un polític important i fuig a Munic, on viuen el seu germà i la seva germana. Allà trobarà una realitat que no s'espera, farà terribles descobriments i tornarà a Estambul per tal de portar la seva mare al lloc on es van quedar els seus estimats.

Aquest llibre no és només un llibre policíac, sinó també de viatges i de denúncia. Estambul i Munic estan molt ben explicats, sobretot els llocs que no acostumen a sortir a les guies turístiques típiques. La novel·la parla de xenofòbia, de guerra, de prostitució. Una molt bona estona de lectura. I segueixo passejant per l'obra d'Arretxe, A Cosecha Roja té uns quants que encara no he llegit.