dimarts, 4 d’abril del 2017

La dalia negra, del James Ellroy



La dalia negra és una novel·la del James Ellroy. És la primera de les quatre obres que formen la tetralogia de Los Angeles. La darrera edició està publicada per Literatura Random House. En paper ara val 12,26 € i en versió digital, 6,64 €. La vaig trobar d'oferta pel Kindle per 1,89 €.

El llibre explica el cas de la dàlia negra, basat en un fet real dels anys 40, on una dona, Elizabeth Short, va ser assassinada i esquarterada. Mai es va acabar de trobar l'assassí. Així l'autor construeix una ficció on dos detectius d'Homicidis (un de més veterà i un altre acabat d'arribar) s'obsessionen totalment amb l'assassinat i també amb la dona i intenten trobar la solució.

La novel·la m'ha agradat, molt hard boiled, una mica casposa (potser l'autor vol retratar un món que ja no existeix), amb tot un seguit de personatges perdedors i una trama interessant, tot i que l'he trobada confosa, amb massa personatges que anaven entrant i sortint, alguns sense molt sentit. No és la millor novel·la que he llegit, però intentaré donar-li una altra oportunitat a Ellroy (tinc dues novel·les seves més al prestatge dels pendents, L.A Confidential i Perfídia). 

Per cert, la novel·la va ser portada al cinema, dirigida per Brian de Palma i interpretada per Josh Hartnett i Scarlett Johansson i que va passar sense pena ni glòria per les pantalles.



4 comentaris:

Unknown ha dit...

Sembla interesant tot i que la novel·la negre no és el meu fort.

Eloy ha dit...

Hola Anna,

benvinguda al bloc.

Ellroy està considerat com un dels millors novel·listes nordamericans actuals de novel·la negra. La novel·la l'he trobat confosa però m'ha agradat prou. Penso donar-li una o dues oportunitats més (tinc uns quants llibres seus al prestatge dels pendents).

Caterina Cortès ha dit...

Una obra mestra! La vaig llegir fa molts anys però, com tu, record que me va agradar. Bona ressenya, Eloi! ;)

Eloy ha dit...

A veure si segueixo pensant que Ellroy val la pena o no. Moltes gràcies, Caterina, després d'anys de llegir i alguns de fer ressenyes estic segur que vaig aprenent ;