divendres, 10 de juliol del 2015

Les distraccions

El novè relat tecnològic està relacionat amb el Whatsapp i l'ús que en fem. Vaig agafar la idea per aquest conte fa uns dies, quan anava al cinema. Vaig veure com en una taula d'una terrassa, un pare i els seus dos fills prenien alguna cosa. Bé, el pare mirava el telèfon sense veure res més. La filla va caure de la cadira i el seu pare ni es va adonar.



WHATSAPP: LES DISTRACCIONS

L'Alexis i la Dulce van arribar a Catalunya deu anys enrere. Van venir des d'un dels barris més humils de La Paz, Bolívia, carregats d'il·lusions, buscant una millor vida. De seguida, van trobar feina; ell, a la construcció i ella, al servei domèstic. Podien viure bé, sortir a ballar o al cinema de tant en tant, enviar diners a la família i estalviar una mica. I van decidir tenir fills. Primer va néixer la Martha i després el David.
Quan es va fer palesa la crisi, l'Alexis va començar a tenir problemes per treballar habitualment. Cada vegada el contractaven menys, fins que un dia van deixar de cridar-lo. Per sort, la Dulce seguia treballant i cada dia feia més hores. Va arribar el moment, que sortia quan el dia començava i tornava a casa gairebé de nit. Mentre, l'Alexis cuidava fills i casa. Els portava a l'escola, cuinava i netejava la casa.
Un dia, el vell mòbil Nokia de l'Alexis va deixar de funcionar. Ell i la Dulce van parlar de buscar un altre model més actual, potser amb una tarifa millor. I en una de les botigues que van visitar els van oferir un mòbil gairebé gratuït, amb connexió a Internet i una tarifa molt barata.
El dia següent, l'Alexis va dedicar gairebé tot el matí a navegar per Internet, descarregar aplicacions i, una vegada s'havia fet amb el Whatsapp, xatejar amb alguns amics i amigues. Aquell dia, el menjar que estava fent l'Alexis per sopar es va cremar i va portar els seus dos fills al Macdonald's. Els nens van ser molt feliços i mentre prenien una d'aquelles hamburgueses gegants carregades amb tot tipus de salses i complements, l'Alexis estava pendent només del seu Whatsapp, especialment de la Patty, l'amiga de la seva dona i parella del Luis, un dels seus millors amics.
La segona distracció greu de l'Alexis va ser dies més tard. Era l'hora d'anar a buscar els nens a l'escola i es va oblidar de recollir-los, ja que estava en una cafeteria propera al cole, prenent un cafè i fent servir el Whatsapp. Quan es va adonar, feia gairebé dues hores que havia d'haver passat a buscar els nens.
Entre menjars cremats, oblits, llits sense fer, lavabo brut i altres distraccions de l'Alexis, anava passant el temps. Però ell seguia enganxat al seu smartphone, al Whatsapp i a la Patty.
Una tarda d'estiu, amb una temperatura insuportable per estar a casa i molt pitjor per estar al carrer, ja que l'asfalt cremava i l'aire semblava saharià, l'Alexis i els seus dos fills seien en una terrassa. Ell, pendent del mòbil. Ells, avorrits. La Martha no parava quieta i va caure de la cadira. Una senyora que seia a la taula del costat va ajudar la nena a aixecar-se. Una parella que passava pel costat es va aturar per preguntar si calia res. L'Alexis ni es va adonar que la nena havia caigut i era al terra. Molts dels que l'envoltaven el miraven amb cares d'incredulitat, de mala llet o de fàstic.
La seva dona i ell tenien fortes discussions per culpa de les distraccions de l'Alexis. Ella li recriminava que ja no feia res que no fos utilitzar el mòbil. Ell li deia que la seva vida era molt trista sense feina i que era l'única diversió que li quedava. I així anava passant el temps.
La següent vegada que l'Alexis es va distreure va ser conduint el cotxe. Es va saltar un semàfor en vermell i va tenir una topada petita amb un altre cotxe. Afortunadament, no hi va haver altres danys que els materials.
Dies més tard, l'Alexis anava amb el seu amic Luis i els seus fills i van anar a una gelateria a comprar un granissat de llimona. Mentre pagava, estava xatejant amb la Patty. Els seus dos fills estaven una mica retirats i se'n van anar amb el Luis sense que l'Alexis se n'adonés. Només quan va arribar a casa va veure que li faltava alguna cosa, tot i que va trigar una estona a entendre què li faltava.
La darrera distracció de l'Alexis va ser enviar un missatge per Whatsapp a la Patty mentre aquesta encara dormia. El Luis el va llegir i li va contestar. L'Alexis anava enviant missatges més pujadets de to cada vegada, animat per les respostes del Luis. De cop, es va tallar la comunicació.
L'Alexis va obrir la porta amb el mòbil a la mà sense mirar bé qui hi havia. El Luis portava un ganivet molt gran. L'Alexis no va entendre perquè algú, ah, el Luis, li estava clavant el ganivet per tot el cos fins un total de disset vegades. I l'Alexis se'n va anar, distret...