dilluns, 28 de gener del 2008

"Pensaments" de Miquel Martí i Pol



Llegir poesia és difícil. Si a més a més la llegeixes com en aquest llibre se't fa ben estrany. Està publicat per Pòrtic.
Xevi Planas ha fet un recull d'aforismes, de pensaments de Miquel Martí i Pol. Poesia i filosofia. Una forma diferent de llegir poesia. Fes un tastet.

(absurd)

La gent creix massa
depressa -ja ho he dit-
i llegeix poc i pensa
molt menys i tothom perd
el temps en ximpleries.

"Anna i el detectiu", de Jaume Fuster


"Anna i el detectiu" és una novel·la negra de Jaume Fuster. Conté tots els elements típics i tòpics del gènere, amb força humor, això si: una dona fatal de 15 anys, un detectiu privat, una secretària que en sap de tot, policies corruptes,...
La novel·la és força interessant i divertida.
L'edició que he llegit està publicada per Edicions La Magrana dins la col·lecció L'esparver, amb el número 107.

diumenge, 27 de gener del 2008

Què triem per llegir?


Doncs és clar que el que més ens agrada per llegir és la novel·la. Potser perquè les novel·les ens permeten fer volar la nostra imaginació, portar-nos a llocs coneguts que ens diuen alguna cosa, portar-nos a llocs que no coneixem però que ens faria gràcia anar-hi, viure aventures, amors,...
N'hi ha tantes que no acabaríem.
A gran distància estan els lectors de teatre i còmic.
Alguns de nosaltres llegim de tot, suposo que depèn del moment que tenim o les ganes. Potser una novel·la, per gruixuda que sigui, no deixa de ser un tipus de lectura que no ens exigeix tant d'esforç mental com la poesia, per exemple.
Sigui com sigui, o el que sigui, l'important és que seguim llegint.

dilluns, 21 de gener del 2008

Fumando espero o Madrid is different


Gran estil, si senyors. Esperanza Aguirre coneixia les debilitats de la seva amiga Ana Botella i per això es va treure una llei per tal que es pogués fumar a la BBC (bodes, batejos i comunions).
La veritat, és un gran matrimoni el format per Ana Botella i l'expresident José María Aznar, fervent defensor de la botella, dic del vi. ;)


dissabte, 19 de gener del 2008

La banda sonora de Shakira per "El amor en los tiempos del cólera"

HAY AMORES




LA DESPEDIDA




PIENSO EN TI

El amor en los tiempos del cólera

Aquesta pel·lícula de Mike Newell està basada en l'obra del mateix títol de Gabriel García Márquez.
No conec el text de García Márquez, però la pel·lícula m'ha agradat. Dura més de dues hores però no se m'ha fet llarga i l'he trobat molt maca.



Javier Bardem està molt creïble en el paper de Florentino Ariza adult. En canvi la noia, Giovanna Mezzogiorno, no sembla que pugui representar a la Fermina de 70 anys en cap moment.
John Leguizamo està molt bé, a estones mig boig a estones sobreactuat.
Els papers secundaris estan ben escrits i ben interpretats per grans artistes: Hector Elizondo, Laura Elena Harring, Catalina Sandino Moreno, Fernanda Montenegro, Liev Schreiber, Benjamin Bratt,...
No sóc un gran apassionat de les pel·lícules romàntiques però aquesta m'ha agradat força.

Ah! Segons sembla la banda sonora és de la Shakira, però només canta 3 cançons (això si, fantàstiques), dues durant la pel·lícula (i no senceres) i una al final.



dimecres, 16 de gener del 2008

L'enquesta dels llibres

Un o tres, o potser més o menys. El que és clar és que llegim i no llegim tots per igual.
Serà millor començar un llibre i acabar-lo abans de començar un altre?
És possible llegir coses molt diferents, per exemple, novel·la, poesia i un assaig?
Pots llegir dues novel·les a la vegada?
Català, castellà o d'altres llengües?
S'admeten comentaris.

diumenge, 13 de gener del 2008

Desacuerdo perfecto

Irregular pel·lícula d'Antoine de Caunes. Mescla moments bons de sàtira de la societat anglesa amb moments d'humor barroer, que busca el riure fàcil.
Meravellosa Charlotte Rampling. Ella salva la pel·lícula. Jean Rochefort, el protagonista masculí m'ha semblat exagerat en el seu paper.
Suposo que els actors i actrius quan es fan grans deixen de tenir accés a grans papers al cinema i han de fer el que poden.
Si no tens res millor a fer, pots anar-la a veure. Té alguns moments divertits.

dissabte, 12 de gener del 2008

La sombra del cazador ( The hunting party )

"La sombra del cazador", dirigida per Richard Shepard, és una bona pel·lícula.
Explica els desastres d'una guerra poc tractada al cinema, la dels Balcans, en la qual es van cometre genocidis molt grans.
Des del punt de vista d'un reporter de guerra (Richard Gere) i el seu càmera (Terrence Howard), se'ns narra la persecució d'un criminal de guerra, el Zorro ( Ljubomir Kerekes ).
La pel·lícula és tota ficció, i això es deixa en clar moltes vegades. Però quan acaba, i comencen els crèdits, deixa una gran sèrie de comentaris i preguntes sense explicació.
Serà veritat que no interessa capturar a segons quins criminals? Serà veritat que hi ha pactes secrets entre alguns governs i/o organitzacions d'aquests governs amb alguns criminals?
Especialment impactants totes les imatges de Sarajevo, ciutat terriblement bombardejada, i que amb prou feines encara s'està recuperant.



dimecres, 9 de gener del 2008

El proyecto Williamson

Darrera novel·la de John Grisham, encara que és un llibre que segueix una història real. Tal com explica el propi autor, quan va conèixer el cas va pensar que mai seria capaç d'inventar uns fets així.
El llibre explica la història de Ron Williamson, des que era una futura estrella de beisbol fins que el condemnen a mort per un crim del qual era innocent.
Als Estats Units pots ser un criminal, però si tens recursos pots tenir la seguretat que sortiràs ben parat. En canvi, els pobres, encara que siguin innocents estan exposats a les injustícies, els policies amb prejudicis, els advocats ineficaços,...
Si t'agradan els llibres d'advocats, llegeix-lo. Grisham és un autor molt correcte

dimarts, 8 de gener del 2008

Quines notes volem?

La darrera enquesta ha apostat per poc per les notes que fem servir actualment en lloc de les de tota la vida, que són les que farem servir d'aquí a poc.
No sé si es correspon amb el que vol la majoria de gent o què, però és el que ha sortit.
Seguirem parlant

diumenge, 6 de gener del 2008

This is England

Molt bona pel·lícula de Shane Meadows. Explica la història d'un nen solitari, trist per la mort del seu pare a la Guerra de les Malvines. Aquest nen és captat per un grup d'estètica skin. Poc després, el nen, Shaun, es veurà obligat a triar entre el seu grup d'amics i un altre grup racista encapçalat por Combo (interpretat per Stephen Graham), nacionalista anglès, expresidiari, violent.
Genial la interpretació de Thomas Turgoose, com a Shaun.
Val la pena veure-la, no te la perdis.

divendres, 4 de gener del 2008

Humor de Ferreres, a El Periódico d'avui

Com gairebé sempre, genial:

American Gangster

Feia dies que no anava al cinema. Els dies de Nadal no són els millors per veure pel·lícules, ja que les sales estan plenes de films infantils i juvenils, però de tan en tant posen alguna interessant.
"American Gangster", de Ridley Scott ens torna al gran director. En una pel·lícula llarga, basada en fets reals, d'unes dues hores i mitja, explica dues històries que passen paral·leles, però que a poc a poc es van aproximant fins que coincideixen.
D'una banda tenim a Frank Lucas, un xofer, assassí, guardaespatlles,... d'un capo mafiós de Haarlem que mor i decideix aprofitar l'oportunitat per fer-se lloc al mercat de l'heroïna oferint "Magic Blue", pràcticament pura i més barata. Frank comença a ascendir en el negoci.
Per l'altra banda tenim a un policia honest que estudia per ser advocat, Richie Roberts, al qual l'ofereixen crear un Departament antidroga.
Al llarg del film, Roberts va arribant a Frank Lucas.
I no explico més, ;)
No te la perdis, estan molt bé Denzel Washington i Russell Crowe.

dimecres, 2 de gener del 2008

Humor de Ferreres a El Periódico de Catalunya

Destil·la mala bava:

La lectura i la vida

Aquest llibre és un recull d'articles i conferències de l'Emili Teixidor més d'altres escrits i pensaments. Tots ells tracten sobre el foment de la lectura.
Especialment bo és el primer capítol, un article publicat a La Vanguardia, que va ser premiat per la Fundación Germán Sánchez Ruipérez per fomentar la lectura.
L'Emili Teixidor és un mestre amb les paraules i aquest recull és "una guia imprescindible per a pares i mestres", segons ell mateix.
La veritat és que aquest llibre, publicat per Columna, val la pena llegir-lo. Dóna moltes idees i trucs als mestres per tal que els nostres alumnes tinguin més ganes de llegir, per exemple, explica que un mestre arribava a classe amb tres llibres i deia que parlaria de dos llibres. Els seus alumnes li deien que portava tres, no dos. Ell feia cara de sorpresa i retirava un, mentre comentava que no era un llibre per ells. Durant la seva classe parlava només dels altres dos llibres, però a l'hora de marxar es descuidava els tres llibres a la taula. Tots els alumnes es llençaven sobre el llibre no comentat i apuntaven la referència. Molts el llegien. A més a més quasi tots llegien els altres dos llibres. Meravellós.
Ah! El llibre només val uns 16 €. Val la pena tenir-lo i rellegir-lo.

El Ricard m'ha avisat que el dia 3 de gener ha sortit una interessant entrevista a La Vanguardia amb l'Emili Teixidor. Aquesta entrevista l'ha fet el Víctor M. Amela, un home al qual segueixo de fa temps, i amb el qual coincideixo amb moltes de les seves opinions.

dimarts, 1 de gener del 2008

Maurice o la cabana del pescador

Aquest llibre de Mary Shelley és un altre títol de la Col·lecció Kalafat de Castellnou Edicions. També segueix els criteris de lectura fàcil. Aquest llibre només està en català. A l'edició en castellà és substituït pel Lazarillo. La resta de la col·lecció, 14 títols, estan en català i castellà.
Tracta sobre un nen maltractat pel seu pare i per la vida i de com troba bones persones al món, ja que ell té un gran cor.
És un llibre que es llegeix amb molta facilitat i resulta agradable.
La Mary Shelley va ser coneguda principalment pel Frankenstein. Aquest llibre va estar amagat durant 177 anys entre manuscrits i records de l'autora.

Tristán e Iseo (Tristany i Isolda)

Tristany i Isolda és un altre llibre de la Col·lecció Kalafate de Castellnou Edicions. També segueix els principis de la lectura fàcil.
Narra les aventures, amors i desamors d'un cavaller, Tristany, i la seva enamorada, Isolda.
No coneixia aquesta aventura medieval, però m'ha agradat molt la història. Molt recomanable.